BIBLIOTEKA SZKOLNA ZAPRASZA DO OBCHODÓW 8 listopada 2020 Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania

BIBLIOTEKA SZKOLNA ZAPRASZA DO OBCHODÓW  8 listopada 2020 Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania

USIĄDŹ I PRZECZYTAJ!

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

Dzieciaki! Jedzcie zdrowo”

Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia w lekcjach na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania “Śniadanie Daje Moc”. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentrację.

Przy okazji tego Święta przypominam o alarmujących danych dotyczących problemu nadwagi i otyłości oraz związanych z nimi problemach zdrowotnych.

Wiele osób z nadmierną masą ciała lekceważy problem i nie zdaje sobie sprawy, że to nie tylko mało atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim niemal pewne problemy ze zdrowiem. Nie zdają sobie sprawy, że często choroby z jakimi się zmagają lub na jakie są narażeni, to te związane właśnie z otyłością lub nadwagą, które mogą być wynikiem nieprawidłowego odżywiania się.

Już prawie 60% Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość! Nadwaga i otyłość to globalny problem zdrowotny. W ciągu ostatnich lat odsetek ludzi z nadmierną masą ciała, wzrósł alarmująco. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż w 2005 r. problem nadwagi dotyczył 1,6 mld ludzi, a otyłości ponad 400 mln osób dorosłych na świecie.

Badania naukowe potwierdzają związek przyczynowo-skutkowy nadwagi i otyłości z występowaniem chorób układu krążenia, głownie nadciśnieniem tętniczym i chorobą niedokrwienną serca, jak również z cukrzycą typu 2, zaburzeniami lipidowymi i niektórymi nowotworami. Jednym zdaniem: otyłość zwiększa ryzyko zachorowalności i skraca długość życia Polaków. A to nie powinno być dla nas obojętne. Szczególnie niebezpieczna dla zdrowia jest otyłość typu brzusznego. Jej konsekwencje wiążą się m.in. z niekorzystnym profilem lipidowym, wyższym ciśnieniem tętniczym krwi oraz miażdżycą.

W związku z tym świętem chcę zachęcić wszystkich do zadania sobie kilku prostych pytań:

Czy zdrowo się odżywiam? Czy zdrowo gotuję? Czy prawidłowo bilansuję swoją dietę? Czy w razie potrzeby uzupełniam dietę w cenne dla zdrowia składniki (np. kwasy omega 3, sterole roślinne, witaminy, minerały, antyoksydanty)?

Jeśli na którekolwiek z nich odpowiedź brzmi – NIE, należy jak najszybciej zmienić swoje przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe.

Co należy zmienić?

  • Zadbaj o prawidłową dietę – posiłki spożywaj regularnie – NIGDY SIĘ NIE GŁÓDŹ!

a gdy stwierdzisz, że nie dasz sobie sam rady – wybierz się do dietetyka.

  • Unikaj smażenia, zwłaszcza produktów panierowanych i w głębokim tłuszczu.
  • Unikaj wysoko przetworzonej żywności, np. dań typu fast food, słodyczy, słonych przekąsek, posiłków w proszku.
  • Ogranicz spożycie sodu - nie dosalaj potraw przed ich skosztowaniem, postaraj się zastąpić sól przyprawami ziołowymi, ogranicz produkty bogate w sód takie jak słone przekąski i wysoko przetworzone dania gotowe.
  • Wybieraj produkty z pełnego przemiału bogate w błonnik pokarmowy, np. chleb razowy, brązowy ryż, grube kasze.
  • Zamiast słodkich napojów, kompotów i soków sięgaj po wodę.
  • Każdego dnia staraj się podjąć jakiejś dowolnej aktywności fizycznej.

Polecam książki dla dzieci: o zdrowym i niezdrowym jedzeniu

 

„Dlaczego dzieci jedzą śmieci?”   Dlaczego dorośli mają dziwne zęby?

Autor Anna Manna Poznańska

  Wyróżniona przez Komitet Ochrony Praw Dziecka.  To niespotykane książki o walorach smakowych, zdrowotnych i edukacyjnych. Ich głównymi tematami przewodnimi są śmieciowe jedzenie i konsekwencje zastąpienia nim naturalnych składników jadłospisu

      Bohaterką książek jest rezolutna, ciekawa świata i bardzo dociekliwa Lukrecja, która bez skrępowania zadaje celne pytania. Jasno i pewnie odpowiada na nie mama, która jest stomatolożką. W Dlaczego dzieci jedzą śmieci? poza samym śmieciowym jedzeniem pojawiają się zagadnienia wpływ odżywiania na pamięć i koncentrację, reklamy i jej zakłamania, umiejętność odróżniania prawdziwego jedzenia i naturalnych smaków od sztucznych wynalazków czy konieczności czytania składów produktów (sztuczne dodatki wprost nazwane trucizną).

W dołączonym do książki poradniku można znaleźć wiele cennych prawd, choćby tę, że wiedza o zdrowym odżywianiu to mądrość na całe życie. Gdy porzucimy śmieciowe jedzenie organizm zacznie stopniowo tracić na nie ochotę. A nowych smaków warto próbować tysiąckrotnie, najlepiej oswajać je podczas eksperymentowania w kuchni.

                            „Dlaczego dorośli mają dziwne zęby?”

Tym razem zatroskana o uzależnionego od słodyczy Krzysia Lukrecja bada temat zębów. Czy to prawda, że nie trzeba dbać o mleczaki? W jaki sposób kalarepka lub marchewka czyszczą zęby? Dlaczego zęby wolą cukier brzozowy? W jaki sposób próchnica może zaatakować całe ciało? Z pomocą mamy szuka przykładów prawdziwego jedzenia, które sprzyja zdrowym zębom.

          POLECAM KSIĄŻKI O ZDROWYM JEDZENIU DLA STARSZYCH CZYTELNIKÓW

„Zamień chemię na jedzenie” - Julita Bator

Książka Julity Bator - „Zamień chemię na jedzenie” to pozycja obowiązkowa w biblioteczce wszystkich osób, które chcą wyeliminować ze swojej diety szkodliwą żywność pełną chemii. Autorka udziela porad, jak unikać szkodliwych substancji, jak czytać skład produktów, a także jakie naczynia są najlepsze w kuchni. Mimo, że Julita Bator sporo miejsca w swoim dziele poświęciła chemii, jest ona bardzo przystępnie opisana. W książce znajdziemy również 81 różnych przepisów kuchni polskiej.

„Przepis na sukces” - Ewa Chodakowska

Postać Ewy Chodakowskiej jest chyba każdemu znana. Jej trzecia książka „Przepis na sukces” jest właśnie poradnikiem skierowanym do osób, które chcą żyć zdrowo na co dzień. Właśnie dlatego oprócz zasad zdrowego odżywiania znajdziemy w niej 150 przepisów na zdrowe i smaczne posiłki wraz z podaniem ich wartości odżywczych i fotografiami. Oprócz tego na uwagę zasługuje to, że zaprezentowano w książce reguły komponowania indywidualnego, zbilansowanego jadłospisu, dzięki czemu samodzielnie można przygotowywać kolejne potrawy. Dla Ewy Chodakowskiej zdrowe życie to nie tylko dieta, ale i ćwiczenia, dlatego w książce znajdziemy też zestawy ćwiczeń na talię i brzuch ze zdjęciami, opisami i wskazówkami treningowymi, a także płytę DVD z treningiem.

Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej” - Beata Cieślowska, Patrycja Cieślowska

Każdy, kto ma zamiar rozpocząć zdrowe odżywianie lub wprowadza do swojego życia wiele innych zdrowych nawyków, prędzej czy później spotyka się z określeniem „superfoods”. Co ono oznacza wyjaśniają autorki tego poradnika, a także opisują ponad 40 produktów spożywczych, które są bogate w składniki odżywcze i mają doskonały wpływ na organizm ludzki. Oprócz tego w książce znajdziemy także przepisy, dzięki którym będziemy mogli skomponować dania z superfoods.

Jaglany detoks” - Marek Zaremba              

Kasza jaglana jest niedoceniana przez wiele osób, a ma bardzo pozytywny wpływ na organizm, o czym przekonuje Marek Zaremba - autor książki ,,Jaglany detoks”. Większą część poradnika stanowi opowieść o kaszy, jej właściwościach, sposobach przygotowania i zmianach, jakie może uczynić w organizmie. Zarówno pod kątem odżywiania, jak i myślenia. W książce znajdziemy oczywiście także przepisy i autorski program siedmiodniowego jaglanego detoksu, czyli oczyszczania organizmu za pomocą kaszy jaglanej.

                                                                      Zapraszam do lektury :)